Գիրություն (ճարպակալում)

Դեռ հին ժամանակներից ավելցուկային քաշի նկատմամբ վերաբերմունքը եղել է երկակի. ոմանք կարծել են, որ դա շատակերության հետևանք է, ոմանք էլ համարել են «առողջության» դրսևորում:
Իսկ ինչո՞վ է վտանգավոր գիրությունը: Մասնագետների կարծիքը միանշանակ է. գիրությունը զուտ արտաքինի պրոբլեմ չէ, այլ` քրոնիկական հիվանդություն (ինչպես շաքարային դիաբետը կամ զարկերակային գերճնշումը): Ապացուցված է, որ գիրությունն ուղեկցվում է նյութափոխանակության խանգարումներով և զգալիորեն բարձրացնում է մի շարք վտանգավոր հիվանդությունների զարգացման ռիսկը, առաջացնում է օրգանիզմի նորմալ կենսագործունեության խանգարում, դժվարացնում է առօրյա կյանքը, ծանր դեպքերում` նույնիսկ ինքնասպասարկումը (գնալ խանութ, ինքնուրույն հագնվել, լվացվել, զուգարանից օգտվել, լողանալ և այլն): 🙁
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մանկության և դեռահասության գիրությունը կապված է մեծահասակ տարիքի գիրության հետ. գեր դեռահասների 80% ունենում է գիրություն նաև մեծահասակ տարիքում:
Գիրությունը արտահայտվում է ենթամաշկում (մաշկի տակ) և տարբեր այլ հյուսվածքներում ճարպի ավելցուկային կուտակմամբ: Այն մարդու կողմից սննդի հետ ընդունած և օրգանիզմի ծախսած կալորիաների հաշվեկշռի խախտման հետևանք է:
Այսինքն, մարդն ընդունում է ավելի շատ կալորիաներ, քան ծախսում է, և առաջացած ավելցուկը կուտակվում է ճարպի ձևով: Սխալ սնվելու դեպքում նաև առաջանում են նյութափոխանակության խանգարումներ, որոնք նպաստում են առողջական խնդիրներին: 🙁
Գիրությունը պայմանավորված է ժառանգական, կենսակերպի և միջավայրի տարբեր գործոնների հետ, որոնցից է, օրինակ՝ անառողջ սննդային վարքագիծը, երբ օգտագործվում է քիչ բանջարեղեն, սպիտակուցով հարուստ սնունդ, չարաշահվում է անառողջ, ճարպերով և պարզ ածխաջրատներով հարուստ սնունդը, քաղցր գազավորված ըմպելիքները:
Ավելի հազվադեպ գիրությունը պայմանավորված է տարբեր էնդոկրին, գենետիկ և այլ հիվանդություններով:
Որո՞նք են գիրության ռիսկի (նպաստող) գործոնները: | +> |
---|---|
Երբեմն գեր երեխաների սեռական հասունացումն ավելի վաղ է տեղի ունենում, տղաների մոտ` հաճախ ավելի ուշ: Ավելորդ քաշ ունեցող աղջկա կուրծքը կարող է մեծ լինել, համեմատած դասընկերուհիների հետ, և նրանք իրենց տարիքից ավելի հասուն են երևում:
Ինչպե՞ս որոշել գիրության կամ ավելցուկային քաշի առկայությունը: | +> |
---|---|
Ավելցուկային քաշից և հատկապես ճարպակալումից ազատվելը հեշտ գործ չէ. կանխարգելումը և բուժումը պետք է սկսել հնարավորինս շուտ, չսպասելով խնդրի խորացմանը: Ավելցուկային քաշի դեպքում ճիշտ կենսակերպի վարումը ունի ոչ միայն բուժական, այլև գեղագիտական նպատակ, ինչը խիստ կարևոր է մարդու ինքնավստահության համար:
Բուժման հիմնական սկզբունքներն են` կենսակերպի, սննդակարգի և ռեժիմի շտկում, ֆիզիկական ակտիվության մակարդակի բարձրացում, ամբողջ ընտանիքի կենսակերպի, վերաբերմունքի և սննդային վարքագծի փոփոխություն: Հաճախ պահանջվում է մասնագիտական միջամտություն` մանկաբույժ, էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, հոգեբան:
Քաշի վերահսկման նպատակով անհրաժեշտ է սահմանափակել բարձր կալորիականություն ունեցող մթերքների, հատկապես շաքարի, նաև կարտոֆիլի, սպիտակ հացի և հացաբուլկեղենի, կենդանական ծագման ճարպերի և աղի քանակը: Փոխարենը պետք է ավելացնել ցածր կալորիականություն և բարձր սննդային արժեք ունեցող մթերքները` բանջարեղեն, լոբազգիներ, որոշ մրգեր, անյուղ միս, թռչնամիս և ձուկ, ցածր յուղայնություն ունեցող կաթնամթերք: Խորհուրդ է տրվում սնվել օրը երեք անգամ և ունենալ սննդի 1-2 լրացուցիչ ընդունում (snacking)։ Քաղցր ըմպելիքների փոխարեն խմել սովորական ջուր: Ցուցված է փոքրացնել չափաբաժինները, չուտել երեկոյան ժամերին: Նախաճաշի ընդունումը պարտադիր է, քանի որ չնախաճաշող դեռահասները օրվա ընթացքում օգտագործում են ավելի շատ անառողջ սնունդ: 🙁
Հիշի′ր, որ չի կարելի դիմել ինքնաբուժման կասկածելի և վտանգավոր եղանակների: Պարտադիր է խորհրդակցել մասնագետների հետ:
Հատկապես վտանգավոր են տարատեսակ խոտաբույսերը, նիհարեցնող թեյերն ու հաբերը: Դա կարող է բերել բավականին ծանր հետևանքների: Սննդակարգի հիմքում պետք է լինի հաշվեկշռված (բալանսավորված) սնուցումը և ոչ` կասկածելի ծագման դիետաները կամ հաբերը: Կարևոր է հիշել` քաշը պետք է իջեցնել դանդաղ և զգույշ` 3-6 ամսվա ընթացքում: Այնուհետ պարտադիր շարունակել հետևել նշանակված սննդակարգին և կենսակերպին:
Հետևի′ր քո մարմնին և եղի′ր առողջ:
Նկարը գտել ենք այստեղ:
Կազմեց Ե.Մովսեսյանը: