Լավագույնը հարաբերությունների և սիրո մասին: Ռեալ ժամանակի պայմաններում:

Կարևոր է իմանալ

Այլ նորություններ

«Իմ առողջությունը, Իմ իրավունքը» թվային արվեստի գործերի մրցույթ
«Առողջության համաշխարհային օր 2024» արշավի շրջանակում ԱՀԿ Հայաստանը ՀՀ առողջապահության նախարարության հետ համատեղ և ՅՈՒՆԵՍԿՕ ԿՏՏԻ TeensLIVE Հայաստան նախագծի հետ համագործակցությամբ հայտարարում է թվային արվեստի գործերի մրցույթ՝ «Իմ առողջությունը, Իմ իրավունքը» խորագրի ներքո։ Կընդունվեն 13-18 տարեկան դեռահասների այն ստեղծագործությունները, որոնք նվիրված են ստորև նշված թեմաներին․ Առողջ ապրելակերպ Հոգեկան առողջություն Առողջություն և շրջակա միջավայր Կընդունվեն հետևյալ տեսակների աշխատանքներ․ թվային նկար կոնցեպտուալ արվեստ ֆոտո-նկարչություն 2D/3D թվային նկար պիքսելային արվեստ/գրաֆիկա թվային կոլաժ Աշխատանքը ներկայացնելու պայմանները, ինչպես նաև այլ…
Տեղադրված է 29.04.2024 , 13:57…  ավելին →

Վերջերս չինացի գիտնականների կողմից կատարված ուսումնասիրությունները կրկին ցույց են տվել, որ շաքարի չարաշահումը մեծացնում է մի շարք առողջական խնդիրների վտանգը։

Այն շաքարը, որը մենք ստանում ենք քաղցրավենիքի, հրուշակեղենի, քաղցր ըմպելիքների և բազմաթիվ այլ մթերքների հետ, կամ ինչպես ասում են ավելացված կամ «ազատ» շաքարը մեծացնում է սիրտանոթային համակարգի, շաքարային դիաբետի, որոշ տեսակի քաղցկեղի և մի շարք այլ հիվանդությունների ռիսկը։

ԱՀԿ խորհուրդ է տալիս սահմանափակել ավելացված շաքարի քանակը մինչև ստացած ընդհանուր կալորիաների 10%: 

Բժիշկ Huang Y․-ն և գործընկերները վերլուծել են հրապարակված բազմաթիվ հետազոտությունների արդյունքները և եզրակացրել, որ պետք է իջեցնել ավելացված շաքարի քանակը մինչև օրական 25 գ (6 թեյի գդալ) և օգտագործել շաբաթական կտրվածքով 1 չափաբաժնից պակաս քաղցր ըմպելիք (մոտավորապես 200 մլ-ից մինչև 355 մլ)։ 

Գիտնականների պնդմամբ դա կօգնի նվազեցնել շաքարի օգտագործման հետևանքով առաջացած առողջական վտանգները։

 

Աղբյուր՝  Huang Y, et al. BMJ. 2023;doi:10.1136/bmj-2022-071609.