Լավագույնը հարաբերությունների և սիրո մասին: Ռեալ ժամանակի պայմաններում:

Սիրո՞ւմ ես սուրճ խմել

Այլ նորություններ

Շնորհակալություն հայտնենք միմյանց ավելի հաճախ
Հունվարի 11-ը տարվա «ամենաքաղաքավարի» օրն է, քանի որ հենց այդ օրը ՄԱԿ-ի և ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի կողմից սահմանվել է«շնորհակալության» միջազգային օր (International Thank You Day): Այդ օրը նշելիս` մարդիկ շնորհակալություն են հայտնում յուրաքանչյուր հանդիպողի: :-) Սովորաբար մենք, գիտակցելով լավ վարվեցողության անհրաժետությունը, առօրյայում շնորհակալություն ենք հայտնում ՝ չմտածելով դրա իմաստի մասին: Սակայն երախտագիտության խոսքերը մոգական ուժ ունեն. դրանց օգնութամբ մարդիկ ուրախություն և ջերմություն են փոխանցում միմյանց, դրական զգացումներ պարգևում: Չէ՞ որ առանց այդ դրական զգացումների մեր կյանքը կլիներ…
Տեղադրված է 11.01.2021 , 12:37…  ավելին →

Սրճի սիրահա՞ր ես: Պարզվում է, գոյություն ունի հատուկ օր, երբ նշվում է սուրճի տոնը, ի ուրախություն սուրճի բոլոր սիրահարների 🙂 Այն այդպես էլ կոչվում է` Սուրճի համաշխարհային օրն է (International Coffee Day):

Սուրճն ըմպելիք է, որը պատրաստվում է սրճենու բոված սերմերից: Գոյություն ունի սրճենու մոտ 40 տեսակ, բայց մեր օրերում օգտագործվում է այդ բուսաբանական տիպերից ընդամենը 4-ի բերքը։
Կա հայտնի պատմություն այն մասին, որ սուրճի ծառի հրաշալի հատկությունների առաջին բացահայտողը եղել է Քալդի անունով եթովպացի հովիվը, մոտավորապես 850 թվականին: Լեռների լանջերին իր հոտն արածեցնելու ժամանակ հովիվն ուշադրություն է դարձրել այծերի զարմանալի պահվածքի վրա: Այդ բույսի տերևներն ուտելով` կենդանիները սկսում էին վազվզել այս ու այն կողմ և ցատկոտել 🙂 Քալդիի պատմածը լսելով` մոտակա վանքի վերակացուն նույնպես փորձում է այդ տերևները և զգում է դրանց առույգացնող հատկությունը։ Սուրճի տերևներից և պտուղներից պատրաստված թուրմի օգտագործումը դառնում է վանքի ավանդույթը և շուտով սիրելի է դառնում նաև շրջակա գյուղերի բնակիչների մոտ։

Եթովպիայում տարածվելուց հետո ըմպելիքը ճանաչվում է Եմենում, իսկ հետագայում՝ նաև ամբողջ աշխարհում։

Ի դեպ, գիտնականները պարզել են, որ սուրճը, չափավոր քանակով օգտագործման դեպքում, նվազեցնում է վաղաժամ մահվան հավանականությունը: Լավագույն տարբերակն օրական 2-3 բաժակ սուրճն է:

Բացի այդ, այն բարենպաստ ազդեցություն է ունենում լյարդի ու աղեստամոքսային տրակտի վրա (եթե իհարկե, չկան հատուկ հակացուցումներ):

Շնորհիվ օրգանիզմում լավ տրամադրություն ապահովող հատուկ նյութերի արտադրության՝ այս ըմպելիքն օգնում է ազատվել սթրեսից, բարելավում է տրամադրությունն ու բարձրացնում աշխատունակությունը:

Սակայն հարկ է նշել, որ անհրաժեշտ է խմել բնական բարձրորակ սուրճ, քանի որ լուծվող սուրճի մեջ շատ քիչ քանակությամբ օգտակար նյութեր կան 🙁

 

Կազմեց @Lia Saiyan