Լավագույնը հարաբերությունների և սիրո մասին: Ռեալ ժամանակի պայմաններում:

Սիրո՞ւմ ես սուրճ խմել

Այլ նորություններ

Թանգարանների միջազգային օրը առցանց հարթակում
Միջազգային հանրությունը 1978 թ.-ից մայիսի 18-ը նշում է որպես Թանգարանների միջազգային օր: Թանգարանային հարուստ ժառանգություն ունեցող մեր երկիրն արդեն մի քանի տասնամյակ է, ինչ դարձել է այս նախաձեռնության ակտիվ մասնակից: Համավարակի պատճառով ստեղծված իրավիճակից ելնելով՝ առաջին անգամ այս գեղեցիկ տոնը բոլոր երկրներում նշում են անսովոր պայմաններում: :-( «Թանգարանները հանուն հավասարության. բազմազանություն և ներառականություն» միջազգային խորագրի ներքո բոլոր թանգարաններն իրենց միջոցառումները լայնորեն ներկայացնում են առցանց հարթակում: Բոլոր ցանկացողները կարող են օգտվել այս բացառիկ հնարավորությունից` մուտք գործել…
Տեղադրված է 18.05.2020 , 15:00…  ավելին →

Սրճի սիրահա՞ր ես: Պարզվում է, գոյություն ունի հատուկ օր, երբ նշվում է սուրճի տոնը, ի ուրախություն սուրճի բոլոր սիրահարների 🙂 Այն այդպես էլ կոչվում է` Սուրճի համաշխարհային օրն է (International Coffee Day):

Սուրճն ըմպելիք է, որը պատրաստվում է սրճենու բոված սերմերից: Գոյություն ունի սրճենու մոտ 40 տեսակ, բայց մեր օրերում օգտագործվում է այդ բուսաբանական տիպերից ընդամենը 4-ի բերքը։
Կա հայտնի պատմություն այն մասին, որ սուրճի ծառի հրաշալի հատկությունների առաջին բացահայտողը եղել է Քալդի անունով եթովպացի հովիվը, մոտավորապես 850 թվականին: Լեռների լանջերին իր հոտն արածեցնելու ժամանակ հովիվն ուշադրություն է դարձրել այծերի զարմանալի պահվածքի վրա: Այդ բույսի տերևներն ուտելով` կենդանիները սկսում էին վազվզել այս ու այն կողմ և ցատկոտել 🙂 Քալդիի պատմածը լսելով` մոտակա վանքի վերակացուն նույնպես փորձում է այդ տերևները և զգում է դրանց առույգացնող հատկությունը։ Սուրճի տերևներից և պտուղներից պատրաստված թուրմի օգտագործումը դառնում է վանքի ավանդույթը և շուտով սիրելի է դառնում նաև շրջակա գյուղերի բնակիչների մոտ։

Եթովպիայում տարածվելուց հետո ըմպելիքը ճանաչվում է Եմենում, իսկ հետագայում՝ նաև ամբողջ աշխարհում։

Ի դեպ, գիտնականները պարզել են, որ սուրճը, չափավոր քանակով օգտագործման դեպքում, նվազեցնում է վաղաժամ մահվան հավանականությունը: Լավագույն տարբերակն օրական 2-3 բաժակ սուրճն է:

Բացի այդ, այն բարենպաստ ազդեցություն է ունենում լյարդի ու աղեստամոքսային տրակտի վրա (եթե իհարկե, չկան հատուկ հակացուցումներ):

Շնորհիվ օրգանիզմում լավ տրամադրություն ապահովող հատուկ նյութերի արտադրության՝ այս ըմպելիքն օգնում է ազատվել սթրեսից, բարելավում է տրամադրությունն ու բարձրացնում աշխատունակությունը:

Սակայն հարկ է նշել, որ անհրաժեշտ է խմել բնական բարձրորակ սուրճ, քանի որ լուծվող սուրճի մեջ շատ քիչ քանակությամբ օգտակար նյութեր կան 🙁

 

Կազմեց @Lia Saiyan