Վերջերս չինացի գիտնականների կողմից կատարված ուսումնասիրությունները կրկին ցույց են տվել, որ շաքարի չարաշահումը մեծացնում է մի շարք առողջական խնդիրների վտանգը։
Այն շաքարը, որը մենք ստանում ենք քաղցրավենիքի, հրուշակեղենի, քաղցր ըմպելիքների և բազմաթիվ այլ մթերքների հետ, կամ ինչպես ասում են ավելացված կամ «ազատ» շաքարը մեծացնում է սիրտանոթային համակարգի, շաքարային դիաբետի, որոշ տեսակի քաղցկեղի և մի շարք այլ հիվանդությունների ռիսկը։
ԱՀԿ խորհուրդ է տալիս սահմանափակել ավելացված շաքարի քանակը մինչև ստացած ընդհանուր կալորիաների 10%:
Բժիշկ Huang Y․-ն և գործընկերները վերլուծել են հրապարակված բազմաթիվ հետազոտությունների արդյունքները և եզրակացրել, որ պետք է իջեցնել ավելացված շաքարի քանակը մինչև օրական 25 գ (6 թեյի գդալ) և օգտագործել շաբաթական կտրվածքով 1 չափաբաժնից պակաս քաղցր ըմպելիք (մոտավորապես 200 մլ-ից մինչև 355 մլ)։
Գիտնականների պնդմամբ դա կօգնի նվազեցնել շաքարի օգտագործման հետևանքով առաջացած առողջական վտանգները։
Աղբյուր՝ Huang Y, et al. BMJ. 2023;doi:10.1136/bmj-2022-071609.