Լավագույնը հարաբերությունների և սիրո մասին: Ռեալ ժամանակի պայմաններում:

Շնոբելյան մրցանակ

Այլ նորություններ

Ինչպե՞ս վարվել տեղեկատվության հետ պատերազմական իրավիճակում
Ուշադրություն Ինչպես հայտնի է, այժմ սահմանում թեժ մարտեր են ընթանում, ինչը նշանակում է, որ սոցիալական տիրույթում ապատեղեկատվական մեծ պայքար է ծավալվում, ուստի շատ կարևոր է հետևել մի քանի պարզ կանոնների՝ անվտանգության նկատառումներից ելնելով։ Հետևեք միայն պաշտոնական լրահոսին, մի’ տարածեք ոչ պաշտոնական և չստուգված տեղեկատվություն։ Մի’ տարածեք ադրբեջանական ապատեղեկատվություն, որը վերաբերում է հայկական կողմի կորուստներին։ Մի’ պատասխանեք այն զանգերին, որոնք անծանոթ և կասկածելի համարներից են։ Մի’ պատասխանեք անծանոթների կողմից ուղարկված նամակներին և մի’ քննարկեք իրավիճակը զանգերի/նամակների…
Տեղադրված է 30.09.2020 , 21:59…  ավելին →

Սեպտեմբերի 13-ին ԱՄՆ-ում, Հարվարդի համալսարանում անցկացվում է Շնոբելյան մրցանակի հանձնման արարողությունը:

Շնոբելյան  (հականոբելյան/ իգնոբելյան) մրցանակը (Ig Nobel Prize) հանդիսանում է նոբելյան մարցանակի ծաղրանմանություն և շնորհվում է արտասովոր և սրամիտ գյուտերի համար:

Այս մրցանակը հանձնվում է իսկական Նոբելյան մրցանակակիրների անունները հայտարարվելուց հետո, տարբեր ոլորտներում աշխատող 10 գիտնականներին, այն «ձեռքբերումների համար», որոնք սկզբում ծիծաղ են առաջացնում, ապա` մտորելու տեղիք տալիս։

Մրցանակը հիմնել է 1991 թվականին Մարկ Աբրահամսը և «Արտակարգ հետազոտությունների տարեգիրք» ամսագիրը` դեպի գիտությունը, բժշկությունը և տեխնոլոգիաները լայն հանրության ուշադրությունը և հետաքրքրությունը խթանելու նպատակով։

Ամեն տարի Հարվարդի համալսարանի դահլիճներից մեկում Նոբելյան մրցանակի դափնեկիրները՝ մեծ ակնոցներով, արհեստական քթերով և ֆեսերով գալիս են շնորհնելու այս ուրախ մրցանակները: Մրցանակակիրների ուղերձի ժամանակը սահմանափակված է 60 վայրկյանով, այլապես նրանց կանգնեցնում է մի աղջիկ, որը բարակ ձայնով բացականչում է. «Խնդրում եմ, վերջ տվե՛ք, ձանձրանում եմ»:

Տարբեր տարիներին մրցանակներին արժանացած գյուտերի և հայտնագործությունների հեղինակներն եղել են իսկական գիտնականներ: Օրինակ, մի քանի տարի առաջ քիմիայի գծով Շնոբելյան մրցանակի է արժանացել եփած ձուն կրկին հումի վերածելու գյուտը: Ֆիզիկայի գծով մրցանակի է արժանացել այն հետազոտությունը, որով ապացուցվում է, որ միզարձակման տևողություն կապ չունի կաթնասունի չափսերից: Մի ուսումնասիրությամբ ապացուցվեց, որ ուտելիքը, որ ընկել էր գետնին և մնացել այնտեղ 5 վայրկյան, չի աղտոտվում մանրէներով: Իսկ գրականության գծով մրցանակը հանձնվել է այն մասնագետներին, որոնք պարզել էին, որ «ա՞» ձայնարկությունը 10 տարբեր լեզուներում, անկախ  լեզվաընտանիքից, գործածվում է  զրուցակցի հարցը կրկնելու նպատակով 🙂 :

Աղբյուր` Calend.ru: