Ընդմիջվող ծոմապահությունը կամ ընդհատումներով քաղցելը բարելավում է կոգնիտիվ ունակությունները և ավելացնում կյանքի տևողությունը։ Այս մասին տեղեկացնում են Ծերացման խնդիրների ազգային ինստիտուտի (ԱՄՆ) մասնագետները, որոնց նոր հետազոտությունը հրապարակվել է The New England Journal of Medicine ամսագրում։
Գիտնականների խոսքով՝ սննդի որակը պահպանելով` կալորիաների սահմանափակումը նվազեցնում է տարբեր հիվանդությունների առաջացման վտանգը։ Մի շարք հետազոտություններ ցույց են տվել, որ սնվելու նման ռեժիմը օգուտ է բերում նաև ուղեղի առողջությանը, բարձրացնում է սթրեսը հաղթահարելու և հիվանդություններին դիմակայելու կարողությունը։ Ինչպես նշում են մասնագետները, կալորիաների դեֆիցիտի ժամանակ օրգանիզմն սկսում է օգտագործել հին, չգործող բջիջներ էներգիա ստանալու համար, նաև էներգիա արտադրել ճարպային բջիջներից, ինչը հանգեցնում է սիրտ-անոթային և հենաշարժողական համակարգերի բեռնվածության նվազմանը։ 🙂
Հետազոտողների տվյալներով՝ ընդհատումներով քաղցած մնալը նվազեցնում է ճարպակալման և շաքարային դիաբետի առաջացման ռիսկն անգամ ավելի շատ, քան ցածր կալորիականությամբ սննդակարգը։